La Vila Gastronomica    
INICIO
Cuina Marinera  Festa del Peix Blau  La Pebretera  Concurso Carlos LLorca  La Xocolatisima  Turismo
Mostra de Cuina Marinera La Pebrereta la Xocolatíssima La Setmana de l’Arròs Con G de tapas

Historia del chocolate

Logotipo de la Vila G
El cacao nació en América Central con las civilizaciones azteca y maya. La primera referencia que tenemos del chocolate data de 1502, cuando Cristóbal Colón es obsequiado en Guajana (Honduras) con unas bayas de cacao, que por entonces, se empleaban como moneda de cambio.
El chocolate llegó a Espa a procedente de México, de la mano de Hernán Cortés, hacia 1528. El emperador Moctezuma II ofreció en vaso de oro a Hernán Cortés la bebida más apreciada de los aztecas, el chocolate, realizada con cacao (cacaotal, que significa ’alimento de los dioses’), además de maíz molido, pimienta y otras especias.
Durante los siglos XVII y XVIII el chocolate se consumía ünicamente líquido, y se hizo enormemente popular, sobre todo en reuniones y capas altas de la sociedad. Así mismo, se crearon dos tradiciones: por un lado, la española: tomaban el chocolate caliente y espeso; por el otro lado, la francesa: más frío y líquido.
Los orígenes de la industria chocolatera en la Vila Joiosa, según estudios recientes, proceden de comienzos del siglo XIX, de manos de un italiano que fue quien trajo la primera piedra de moler hacia 1810. Dado que se trata de un producto para la exportación, el origen de la industria chocolatera en La Vila tiene mucha relación con el puerto marítimo. El mercado tradicional, ambulante, se extendía, sobre todo, por la Comunidad Valenciana, Murcia, Barcelona, la Meseta sur y Andalucía Oriental. La venta se hacía en carro, por los varones, puerta a puerta, en sacas, conocidas familiarmente con el nombre de botanes.
La tradición vilera es un fiel reflejo de la evolución que, desde sus orígenes, ha sufrido este preciado y codiciado producto alimenticio, el chocolate.
El cacao va nàixer a Amèrica Central amb les civilitzacions asteca i maia. La primera referència que tenim del xocolate data de 1502, quan Cristóbal Colón és obsequiat en Guajana (Hondures) amb unes baies de cacao, que en aquells dies s’empraven com a moneda de canvi.
La xocolata va arribar a Espanya procedent de Mèxic, de la mà d’Hernán Cortés, cap a 1528. L’emperador Moctezuma II va oferir en got d’or a Hernán Cortés la beguda més benvolguda dels asteques, el xocolate, realitzat amb cacao (cacaotal, que significa "aliment dels déus&quo;), a més de dacsa mòlta, pebre i altres espècies.
Durant els segles XVII i XVIII el xocolate es consumia únicament líquid i es va fer enormement popular, sobretot en reunions i capes altes de la societat. Així mateix, es van crear dues tradicions: d’una banda, l’espanyola, que prenia el xocolate calent i espés; i, per l’altre banda, la francesa més fred i líquid.
Els orígens de la indústria xocolatera a la Vila Joiosa, segons estudis recents, procedeixen de començaments del segle XIX, de mans d’un italià que va ser qui va portar la primera pedra de moldre cap a 1810. Atès que es tracta d’un producte per a l’exportació, l’origen de la indústria xocolatera en la Vila té molta relació amb el port marítim. El mercat tradicional ambulant s’estenia, sobretot, per la Comunitat Valenciana, Múrcia, Barcelona, la Meseta sud i Andalusia oriental. La venda es feia amb carro pels homes porta a porta en saques, conegudes familiarment amb el nom de "botanes".
La tradició vilera és un fidel reflex de l’evolució que, des dels seus orígens, ha patit aquest preuat i cobejat producte alimentós, el xocolate.